miercuri, 14 septembrie 2011

Taj Mahal



Taj Mahalul este un mausoleu construit in Agra, India de catre Shah Jahan pentru sotia sa Mumtaz Mahal, intre anii 1630 si 1653. 
La nasterea celui de-al 14-lea copil, Mumtaz Mahal moare, aceasta impartasindu-i ultimele dorinte sotului: sa-i construiasca un mormant, sa se recasatoreasca, sa-si iubeasca fiii si sa-i viziteze mormantul la aniversare. Imparatul a jurat ca va construi un edificiu funerar maret si fara egal in lume. Inceput in anul 1630, mausoleul a fost terminat 22 de ani mai tarziu, dupa eforturile a 20 de mii de muncitori, constructori si bijutieri. Materialele pentru constructie au fost adunate din intreaga Asie si transportate cu ajutorul a 1000 de elefanti.
Proiectat de arhitectul iranian Ustad Isa, Taj Mahal-ul a devenit "simbolul dragostei eterne". Cladirea "rasare" din peisajul roscat, asezata fiind pe o terasa de marmura alba, in interior se afla o gradina deosebit de frumoasa cu fântâni arteziene iar aleea principala este strajuita de arbori ornamentali. Intregul complex avand o simetrie perfecta exceptie facând sicriul imparatului care a fost construit langa cel al reginei, 35 de ani mai tarziu. Taj-ul in lumina lunii straluceste ca o bijuterie, avand nenumarate pietre pretioase incrustate in marmura. La rasarit, întreg ansamblul pare roz, iar seara alb-galbui, schimbarea culorilor se spune ca este simbolul starii de spirit a femeilor.

Potrivit legendei, Shah Jahan a intentionat sa construiasca pentru el însusi un monument similar,precum un pod intre cele 2 constructii, acesta ar fi urmat sa fie construit din marmura neagra pe malul celalalt al râului Yamuna, doar ca fiul sau proclamandu-se rege la arestat la domiciliu tinandu-l in captivitate timp de 9 ani in fortul din Agra.
Din alt punct de vedere, unele persoane sustin ca Taj Mahal-ul nu este mormantul reginei Mumtaz, ci un vechi templu Hindu, iar in urma unor cercetari facute pe usa tajmahalului se atesta ca usa era mai invarsta cu 300 de ani decat Shah Jahan, deci prin urmare acesta era deja construit inainte de nasterea lui Sahah.
Ca si capodopera a arhitecturii Taj Mahal este unitara si completa, nimic nu poate fi adaugat sau eliminat fara a-i altera frumusetea.
În 1983, Taj Mahal-ul a devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO si astazi ramane printre cele mai vizitate si faimoase monumente din lume.
Dar, dincolo de frumusetea sa arhitecturala, Taj Mahal, ramane in memoria celor ce-l viziteaza ca un monument al dragostei ce rezista dincolo de moarte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu