miercuri, 31 august 2011

Subiectele bac pentru sesiunea de toamna 2011 ;)

Subiectul I (Limba Engleza)
1. Plecand de la cantecul lui Puya "American Dream", sa se traduca expresia "Die my mother if I lie you".

Subiectul II (Limba si Literatura Romana)
1. Cati iezi avea capra cu trei iezi?
2. Alcatuiti o compunere de maxim 10 cuvinte in care sa povestiti cu lux de amanunte firul epic al romanului Morometii insistand pe scena taierii salcamalui.
3. Pornind de la "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi", scrieti pe foaie cand ati facut ultima  data dragoste si dedesubt scrieti cand credeti dumneavoastra ca va fi urmatorul razboi.

Subiectul III (Matematica)
1. Asezati in ordine crescatoare numerele: 1, 2, 3, 4 si 5.
2. Desenati o multime vida.
3. Suma a doua numere este 4. Numerele sunt egale. Incercati sa aflati macar unul dintre ele.
4. Folosind moneda de 50 de bani gasita pe banca, incercati sa desenati un cerc.
5. Se da ecuati X este egal cu radical din 9. Daca ati afla valoarea lui X, sunteti rugati sa o aratati catre camerele de supraveghere din sala, folosind degetele de la mana. Aveti mare grija la colegi, sa nu copieze dupa dumneavoastra.

Subiectul IV (Istorie)
1. Intre ce ani a domnit Viorel Lis?
2. In anul 64, Nero a dat foc Romei. Desenati cat mai frumos o masina de pompieri.
3. In anul 1789 a avut loc Caderea Bastiliei. Precizati cum a cazut Bastilia:
a. i-a pus cineva piedica;
b. a fost impins pe scari;
c. a fost cucerita de revolutionari.
4. Cine a fost Decebal?
a. un conducator al dacilor;
b. un bulevard cu cafenele in Bucuresti;
c. nu stiu, ca nu suntem prieteni pe facebook.
5. Ce mare conducator rus a murit la nastere?

Subiectul V (Geografie)
1. Ordonati in functie de altitudine urmatoarele masive: Himalaya, Dealul Feleacului si un musuroi de cartite.
2. Desenati necenzurat Pestera Muierii.
3. In cazul in care ati raspuns la intrebari astfel incat sunteti la limita intre a promova sau a pica examenul de bacalaureat, aveti o intrebare de baraj: Cat de inalt este barajul Bicaz?

Sursa de laborator 5...40V/4A


Voi arata pe scurt  modul de  realizare a unei surse în comutaţie de laborator cu circuitul integrat L296(P), ce permite obţinerea unei variaţii a tensiunii pe sarcină între 5 şi 40V la un curent de maximum 4A.

Circuitul L296(P) prezintâ protecţie termică şi la scurtcircuit pe sarcină. Configuraţia de bază a sursei este de tip coborâtoare de tensiune - Buck. Dacă se utilizează L296P rezistorul R5 este important! El permite limitarea curentului de scurtcircuit, la 4A, în schema de faţă. Altfel, limitarea se face la 7A. L296 nu dispune de aceasta posibiliata-te de limitare în curent. Tensiunea maximă de intrare este de 50V. Se acordă atenţie la alegerea şi calculul transformatorului de alimentare. Tensiunea de ieşire se reglează din P1. Se recomandă montarea izolată pe un radiator de căldură şi utilizarea unui ventilator de răcire montat pe radiator.Bobina se poate achizitiona de la Connex Electronic.


De aici incolo totul depinde de voi.


Sursa de laborator 1,2....35V/3A

Când se doteaza laboratorul propriu de electronică. pe lângă ciocanul de lipit cu termostat, multimetru digital sau trusă de scule cu şurubelniţe, cleşti şi altele, sursa de laborator este un aparat obligatoriu. Pentru realizarea practică s-a oprit la un regulator integrat în comutaţie din seria Simple Switchers. S-a ales să utilizeaze LM2576T-ADJ, sursă în comutaţie de 3A, limitat, varianta cu posibilitatea ajustării tensiunii de la ieşire. Posibilitatea de a reduce la minim riplul tensiunii la ieşire, cu ajutorul unui filtru suplimentar, aşa cum s-a mai prezentat în aplicaţiile precedente, a constituit un alt motiv în alegerea făcută. Deşi în ceea ce priveşte zgomotul indus în alte circuite, sursa în comutaţie nu este indicată pentru laborator, dimensiunile reduse ale aplicaţiilor cu Simple Switchers, pierderile termice reduse (deci radiator de răcire mic) şi numărul mic de componente externe utilizate, corelate cu puterea de ieşire considerabilă (curent de ieşire până la 3A), denotă că alegerea făcută este justificată.
Ea se compune din câteva blocuri cu diverse funcţii, aşa cum se prezintă în continuare.
Sursa în comutaţie propriu-zisă este realizată cu LM2576T-ADJ, configurată să ofere de la 1,25V până la maxim 35V tensiune la ieşire, reglată din potenţiometrul multitură de 25kΩ. Bobina ce realizează stocarea şi eliberarea energiei la frecvenţa de comutaţie a sursei este L1 de 150µH, prezentată fizic sub forma unui tor de 3A. Bobina L1 poate fi achiziţionată din magazinele de specialitate. Cele două condensatoare montate în paralel, de 1000µF/63V filtrează tensiunea (pulsurile) oferite de sursa LM2576, în configuraţie Buck; aceste condensatoare trebuie să fie cu pierderi reduse, tipul low ESR. Un filtraj suplimentar al tensiunii de ieşire se realizează cu L2 de 22µH şi condensatorul de 100µF/63V. Puntea redresoare de la intrare trebuie să fie în capsulă SIP, un model de minim 3A, de tipul KBL sau KBP. Nu trebuie utilizată în locul diodei 1N5822 un alt model; aceasta este o diodă rapidă.
Termostatul pentru răcirea radiatorului (pe care sunt montate cele două regulatoare liniare, 7805 şi 7812, sursa LM2576T-ADJ şi termistorul NTC de 10kΩ) este realizat simplificat, prin utilizarea referinţei de tensiune TL431. Aceasta se comportă ca şi o diodă Zener cu prag, pragul fiind de cca. 2,5V. Pentru stabilirea pragului de comutare s-a utilizat un divizor rezistiv în care sunt incluse două rezistoare de 10kΩ, semireglabilul de aceaşi valoare şi termistorul NTC, tot de 10kΩ. Dacă rezistenţa termistorului scade (cu creşterea temperaturii) se modifică şi potenţialul aplicat pe pinul de prag al referinţei TL431. Referinţa de tensiune comandă în bază un tranzistor BD136 ce are în colectorul său un ventilator de curent continuu cu zgomot mic (similar celor din PC-uri).
Sursa în comutaţie cu LM2576 nu necesită un radiator foarte mare de răcire (doar câţiva centimetri pătraţi). Capsula acestuia nu se încălzeşte excesiv, de altfel există o limitare în curent, care în cele din urmă duce şi la o limitare termică. Elementele care se încălzesc ceva mai mult sunt regulatoarele liniare de tensiune, panelmetrul consumând cca. 250mA. Şi căderea de tensiune pe 7805 este mare, el preia diferenţa de la 12V la 5V, deci 7V şi la curentul respectiv, puterea disipată este mare: acest curent solicita în plus şi 7812 care se încălzeşte şi el. Deci, răcirea (ventilatorul) actionează la curenţi oferiţi de sursă la ieşire de peste 1..2A pentru ca se încălzesc mult regulatoarele 7805 şi 78121. Mai adăugăm că şi ventilatorul consumă în funcţionare!
Deci, radiatorul de răcire se recomandă a fi de cel puţin 5-10 centimetri pătraţi, cu ventitator montat pe el. Cablajul si dispunerea pieselor sun prezentate in figura de mai jos:

Voltmetrul este realizat cu circuitul integrat ICL7107 şi este foarte stabil şi precis.

Placut impresionat :D


Bazele limbajului assembler