joi, 15 septembrie 2011

Cele 7 minuni ale lumii moderne


Toata lumea a auzit de cele 7 minuni ale lumii antice: piramida lui Keops din Egipt, Gradinile suspendate din Babilon, templul zeitei Artemis din Efes, statuia lui Zeus de la Olympia, mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rhodos si Farul din Alexandria, astazi, doar piramida din Egipt mai exista.
In urma unor concursuri online controversate, la care au participat un numar de 100 de milioane de oameni s-au ales si cele 7 minuni ale lumi moderne, dupa cum urmeaza: Marele Zid Chinezesc, Colosseumul din Roma, Machu Picchu din Peru, Taj Mahal din India, Petra din Iordania, Statuia lui Iisus Mantuitorul din Rio de Janeiro si Chichen Itza din Mexic.
Voi incerca sa spun cateva cuvinte despre fiecare in parte, pentru ca ar fi pacat, consider eu sa nu stim cateva ideei despre....
Marele Zid Chinezesc este o constructie gigantica, considerata cea mai mare de pe glob dupa volum, putina lume stie insa ca acesta nu este un zid continuu, acesta fiind dintr-o serie de fortificatii din piatra si pamant construite de-a lungul a 2000 de ani, mai precis incepand din sec. 3 I.C. pana in sec. 17 D.C.. Scopul acesteia era de-a proteja dinastiile chinezesti de invaziile turcilor si mongolilor. Marele Zid este cea mai lunga structura din lume realizata de om, intinzandu-se pe o lungime de 6352 km, de la Shanhai Pass in Marea Bohai in est, pana la limita dintre China si Manciuria,  se poate spune ca delimiteaza granitele dintre China de Nord si Mongolia Mijlocie.
Colosseumul din Roma ramane cea mai vestita si mai mare arena construite vreodata de romani, cunoscuta initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, dupa numele familiei imparatului Vespasian (mai apoi numindu-se Colossus  dupa gigantica statuie a lui Nero). Constructia sa incepand in anul 72 si terminandu-se 8 ani mai tarziu, la inaugurare adapostea 50.000 de spectatori timp de 100 de zile cat au durat festivitatile de inaugurare. Este bine cunoscuta datorita luptelor pe viata si moarte  intre gladiatori, sau intre sclavii bine antrenati cu animalele salbatice fioroase aduse din cele mai indepartate colturi ale Imperiului. Acest Colosseum e unul dintre multele repere istorice care ne proiecteaza imaginatia in trecut, intr-o anumita faza a istoriei noastre.

Machu Picchu (insemnand "vechiul pisc" in limba Quechua) a fost descoperit de arheologul Hiram Bingham, fiind una dintre cele mai frumoase si enigmatice locatii stravechi din lume. Orasul a fost construit in piatra intre flancurile a doua culmi din lantul de Est al muntilor Anzi, si care coboara in padurile amazoniene. Oricare ar fi originile sale, incasii l-au transformat într-un mic (5 mile patrate), dar extraordinar oras, fiind inconjurat de terase agricole suficiente pentru a hrani populatia, este irigat de izvoare naturale, templele, hambarele si cele 150 de case aflandu-se si astazi intr-o remarcabila stare de conservare. Construita la o altitudine de 2750 metri, practic in varful unui munte impresioneaza prin structura sa arhitecturala cat si estetica. Au fost necesare 4 secole pentru descoperirea acestuia, nu se cunoaste nici azi adevaratul nume sau de ce a fost parasita de bastinasi desi nu a fost atacata de conchistadori. Europeni au denumit-o Machu Picchu in secolul XX. 
Taj Mahal-ul este un monument în Agra, India. A fost comisionat de împaratul Shah Jahan ca un mausoleum pentru sotia sa, Mumtaz Mahal. Cladirea a fost construita între 1630 si 1653. Mai multe detali gasiti aici.
Petra din Iordania (orasul de piatra rosiatic) este un site arheologic ce impresioneaza pe tot pelerinul, se spune ca orasul a fost construit de nabateeni (un trib de nomazi, veniti din vestul Arabiei, care s-au stabilit in zona in jurul secolului 6 BC) inainte sa vina romanii. Orasul este renumit mai ales pentru arhitectura acestuia, sapata aproape in intregime in piatra muntelui pe care se sprijina majoritatea cladirilor. In anul 1812 exploratorul elvetian Johann Ludwig a descoperit acest oras, mult mai tarziu in anul 1985 a fost declarat si monument mondial.
Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro este unul dintre cele mai recunoscute reprezentari ale Mantuitorului, fiind situata deasupra orasului Rio de Janeiro, la altitudinea de 710 m pe muntele Corcovado cu o inaltime de 38 de m. Timp de 5 ani de zile s-a lucrat la faimoasa statuie, pentru ca in anul 1931 sa fie inaugurata. Statuia a fost proiectata de brazilianul Heitor da Silva Costa si realizata de sculptorul francez Paul Landowski, ajutat la chipul lui Iisus de sculptorul român Gheorghe Leonida. În prezent exista în Brazilia si Portugalia mai multe copii ale statuii.
Piramida, El Castillo
Chichen Itza (La marginea fantanii Itza ) a fost unul dintre cele mai mari orase Maya din peninsula Yucatan, din Mexic supranumit "Taramul fagaduintei". Perioada de maxima inflorire a fost intre anii 200-1200 dupa Hristos, din motive necunoscute, Chichen Itza a fost abandonat in secolul X dupa Hristos si jungla a pus imediat stapanire pe cladirile monumentale.
Situl este compus din mai multe cladiri: Piramida Kukulcan (‘El Castillo’-Castelul), Piata celor 1000 de coloane,Templul Curtii Ovale, Tempul Jaguarului, Tempul Razboiul, Templul Chichen Itza propriu zis, Observatorul, Osuarul, Platforma Venus, Plaforma Uliului si Jaguarului, Drumul catre Locul de Sacrificii, Platforma Craniilor si Templul Barbatului Barbos.
Observatorul astronomic
Templul razboinicilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu